Scroll Top
Modellen, hoe kom je er aan?

Als je zo’n tien jaar bezig bent met modelfotografie dan kan het zijn dat je een aantal modellen hebt die wat vaker dan twee, drie of vier keer langs komen. Het komt bij mij sowieso wel vaker voor dat iemand voor een tweede keer terug komt, of misschien een derde keer. Is natuurlijk wel een prettig idee als je merkt dat men terug wilt komen, schijnbaar heeft men het dan naar z’n zin gehad en ook tevreden met het eindresultaat, in ieder geval dat neem ik aan. Komt maar zelden voor dat een shoot niet lekker liep of dat je na de shoot krijgt te horen dat men toch niet zo blij is met de foto’s. Tuurlijk, helaas komt het wel eens voor, maar dat is na tien jaar op één hand te tellen. Erg jammer als men niet helemaal happy is met de foto’s, ben ook altijd erg benieuwd, is toch wel belangrijk. Krijg ook vaak te horen, zeker van beginnende modellen, dat ze veel hebben geleerd vooral op het gebied van poseren. Nu is dat laatste ook erg belangrijk, vind ik. Een goede pose is een belangrijk onderdeel van de foto. Als iemand als een zoutzak er bij staat, dan wordt de foto ook niks. Helaas zie ik dat nog vaak bij collega fotografen, een geweldige foto maar een klote pose. Dit is ook iets wat je als fotograaf goed moet zien en dus een model moet regiseren. Dat zeggen ze dan ook vaak, goh jij bent de eerste die mij zo neer zet, dat vat ik dan als een compliment.

Ik krijg ook wel eens de vraag, hoe kom jij aan die modellen? Eigenlijk heel simpel, gewoon via het internet, er zijn genoeg site’s waar modellen zich aanbieden voor een shoot. Ooit begonnen op Dutchheaven.nl, helaas is deze site er niet meer, is nu Modelzone.nl geworden. Met Modelzone heb ik geen ervaring, maar ook hier zijn natuurlijk voldoende modellen en visagisten te vinden. Maar bij mij begon het met Dutchheaven.nl ietsjes later kwam ik ook op Partyflock.nl terecht. Partyflock.nl is een site voor mensen die allemaal dancefeesten af gaan, een soort Facebook voor partygangers. Naast de bezoekers van dit soort feesten staan er ook veel danseressen op en die willen ook graag aan hun portfolio werken. Voordeel van deze danseressen is dat zij heel goed kunnen poseren, zeker glamour poses. Hier heb ik, denk ik, wel de meeste modellen gevonden. Maar er zijn nog meer site’s die handig zijn. Zo heb je ook Modelmayhem.com, dit is een internationale modellensite ook voor fotografen en visagisten enzo. Ook hier heb ik een aantal keer samengewerkt met modellen die op deze site staan. En ja dan zijn we er nog niet, je hebt ook Modellennet.be, idd een Belgischesite waar veel Belgische maar ook Nederlandse modellen op staan. Tegenwoordig gaat het allemaal steeds meer via Facebook, alleen moet je oppassen als je een ‘model’ een vriendschapsverzoek stuur dat je na een tijdje geblocked wordt door FB, omdat je dan ‘modellen’ hebt die daar niet van gediend zijn. Kan ik me daar wel iets bij voorstellen, maar gewoon deleten kan natuurlijk ook, dan heb ik er ook geen last van. Maar FB is een goed alternatief ten opzichte van Dutchheaven of Modelmayhem. Maar om iemand zo op straat aan te spreken? Nee, dat doe ik niet, heb ik ook de ballen niet voor 🙂 Gelukkig heb ik nog altijd mijn ‘vaste’ modellen die ik kan vragen.

De modellen die bij mij al meer dan vijf keer langs zijn gekomen, daarover kan ik natuurlijk alleen maar kwijt dat het heel erg prettig samenwerken is met hun, maar dat lijkt me logisch. Als ik zelf geen goed gevoel bij had dan houd het voor mij ook snel op. Allemaal zijn het leuke modellen, met eventueel zelf leuke ideeen om uit te werken.

Misschien ook leuk